Fot. ZSG

Fot. ZSG

W czwartek, 16 listopada, w Zespole Szkół Gospodarczych odbyła się IV edycja konkursu kulinarnego Banku Żywności w Elblągu i Zespołu Szkół Gospodarczych w Elblągu. Celem konkursu było przygotowanie potraw świątecznych z produktów Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

Do konkursu przystąpiło 14 uczniów Technikum Gastronomicznego, Zasadniczej Szkoły Zawodowej oraz Branżowej Szkoły Zawodowej. Uczniowie zaskoczyli zarówno jurorów, jak i nauczycieli bardzo wysokim poziomem wykonania, ponadto pomysłowością, aranżacją, smakiem oraz prezentacją potraw.

Potrawy oceniały koordynatorki programu i pracownicy Banku Żywności w Elblągu, beneficjentki Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 oraz szef kuchni Hotelu Młyn – pan Marek Reklin.

Po burzliwych obradach jury wyłoniło zwycięzców:

I miejsce zajął Karol Wisowaty z klasy III a TG (Świąteczny torcik rozmaitości Karola);

II miejsce zajęła Marta Szymarek z klasy III b TG (Sernik makowy);

III miejsce zajął Maciej Kisłowski z klasy II a ZSZ (Pierogi z kaszą jęczmienną).

Więcej zdjęć z konkursu znaleźć można na profilu ZSG na Facebooku.

Źródło i fot.: Zespół Szkół Gospodarczych

Przekaż znajomym