Fot. nadesłane

Fot. nadesłane

Które dziko rosnące w naszym regionie rośliny można wykorzystywać w kuchni? Podczas czwartkowego spotkania w ramach wakacyjnego cyklu „Lato pełne smaków” (6 lipca, godz. 11.00) opowiedzą nam o tym Jolanta Bulak i Sebastian Nowakowski z Parku Krajobrazowego „Mierzeja Wiślana”. Zapraszamy na biblioteczny dziedziniec. Wstęp wolny.

W ramach wakacyjnego cyklu zapraszamy na spotkania poświęcone historii kuchni, podczas których będziemy przypominać dawne przepisy, zapomniane produkty, dawne smaki i historyczne receptury (z towarzyszącymi im pokazami, warsztatami kulinarnymi). Będą to spotkania przybliżające historię naszego miasta i regionu poprzez historię kuchni, pokazujące jak się jadało na terenie, gdzie obecnie mieszkamy lub jak zmieniały się upodobania ludzi do potraw i przepisów. Letni cykl „Lato pełne smaków” jest kontynuacją „Zielonego lata w bibliotece” – cieszącego się ogromną popularnością cyklu spotkań dla seniorów poświęconego właściwościom ziół oraz ich wykorzystywaniem w kuchni i ziołolecznictwie, który odbywał się w bibliotece w okresie letnim w roku 2016.

Program kolejnych spotkań dostępny jest na stronie internetowej Biblioteki Elbląskiej.

Organizator: Oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich w Elblągu przy współpracy Biblioteki Elbląskiej i Elbląskiej Rady Seniorów.

Zrealizowano przy współudziale finansowym samorządu Miasta Elbląg.

Przekaż znajomym